Novi iPhone 14 može slati SOS poruke putem satelita

iPhone 14 i 14 Pro predstavljeni su jesenas na događanju nazvanome Far Out u Apple Parku, u podzemnom auditoriju Steve Jobs Theater Apple.

Iz osnovne linije izbačen je mini model, pa četrnaestica dolazi u dvije veličine, iPhone 14 dijagonale zaslona 6,1″ te iPhone 14 Plus sa zaslonom od 6,7″. Kad je riječ o izgledu, on je identičan liniji 13, a takve su i specifikacije. Procesor A15 Bionic, poznat iz modela 13, je tek manje nadograđen, što bi trebalo donekle poboljšati performanse iPhonea 14 u odnosu na prethodnika, a iPhone 14 dolazi u 5 boja – plavoj, ljubičastoj, ponoćno crnoj, zvjezdano bijeloj i crvenoj.

Krase ga dvije stražnje kamere, glavna od 12 MP uz blendu f1,5 i brži zatvarač, te stoga ima poboljšane rezultate u tamnim uvjetima, i sekundarna ultraširokokutna. Prednja kamera sada ima autofokus i True Depth opciju s autofokusom i većim otvorom blende za najoštrije i najživopisnije krupne planove i grupne fotografije. Dodana je i unaprijeđena stabilizacija videa koja Vam omogućuje snimanje stabilnih akcijskih videozapisa iz ruke. Kino mod automatski premješta fokus na najvažniji objekt u kadru, uz snimanje u 4K pri 24 fps baš kao i u hollywoodskim filmovima.

iPhone 14 opremljen je istim superbrzim čipom kao i iPhone 13 Pro. Sve najnovije značajke pokreće A15 Bionic sa superbrzim čipom s 5-jezgrenim grafičkim procesorom, pa su grafički intenzivne igre i aplikacije za proširenu stvarnost iznimno fluidne. Baterija može izdržati do 20 sati reprodukcije videozapisa ili igranja.

iPhone 14 može uhvatiti satelitski signal, što je posebno korisno u područjima gdje nema zemaljskog mobilnog signala. Osim toga, iPhone 14 ima novi feature – detektor sudara. Detekcija sudara namijenjena je otkrivanju teških sudara automobila, npr. frontalnih, bočnih, udara sa stražnjim krajem i prevrtanja. Ako uoči tešku prometnu nesreću, iPhone aktivira alarm i prikazuje upozorenje. Ako ste za to sposobni, možete pozvati hitne službe ili odbaciti upozorenje, a ako ne reagirate, uređaj automatski poziva hitne službe nakon 20 sekundi čekanja. Ukoliko imate unešene hitne kontakte, uređaj im šalje poruku s podacima o vašoj lokaciji i javlja da ste doživjeli tešku prometnu nesreću.

Compare